Internatet

Här får man vänner för livet

Det bästa med vår skola är faktiskt internatet! Här får man vänner för livet. Vi är som en familj och själv har jag blivit en mycket mera öppen och social person sedan jag flyttade hit, förklarar Madeleine. 

Både hon och Max läser på Trädgårds-programmet med inriktning mot trädgård och har gröna drömmar för framtiden. Inter-natet gör det möjligt, även för dem som bor en bra bit hemifrån. 

– Jag kommer från Ängelholm och annars hade jag behövt stiga upp fem på morgonen för att komma till skolan, förklarar Max.

Han är 16 år, går första året på trädgårds-programmet och vill bli ekologisk frukt- och grönsaksodlare – eller senare arborist. Madeleine är två år äldre, går sitt andra år på samma program och kommer från Ekeby, utanför Helsingborg. Utan internatet hade hon haft sex timmars pendling varje dag.

– Det hade aldrig funkat och numera känns detta nästan mer som hemma än i Ekeby. Man blir van vid att det alltid är någon som sitter på ens säng och man vill inte vara ifrån varandra, skrattar hon och får medhåll av de andra runt middagsbordet. 
Till skolans internat i Kabbarp söker studerande från hela Sverige – och för den som har sådana planer är Madeleine och Max bästa tips:

– Bara gör det!

Tillsammans med drygt tjugo andra skolkamrater från Göteborg, Karlskrona, Öland och Växjö bor de på internatet under skolveckorna, och åker hem till familj och kompisar under helger och lovdagar. Övriga på internatet går gymnasieskolans byggprogram, läser samhällsprogrammet eller pluggar till florist. Tjejer och killar bor i olika korridorer. I mån av plats tar internatet även emot vuxenstuderande, men de bor i en annan del av huset. 
Madeleine berättar att hon alltid har önskat sig småsyskon – och med Max har hon nästan fått en lillebror och dessutom många riktigt nära vänner. 

En trappa upp ligger hennes fräscha och ljusa rum, i maj månad med utsikt över gårdens syrener i full blom. Säng, skrivbord och klädförvaring ingår i möblemanget, sen har hon tagit med egna ljusslingor, en matta och gröna växter för att göra det till sitt eget. Någon gång i månaden är det städkontroll och då ska rummet vara städat och sängen renbäddad. Inga problem. Madeleine är beredd. 
Och givetvis bor eleverna inte helt själva på internatet. Man får lära sig att ta eget ansvar och numera är det exempelvis ingen som släpar med sig smutstvätten hem över helgerna. Att sätta på en egen tvättmaskin i källaren är en självklarhet. Men det finns alltid vuxna omkring dem; som fixar kvällsfika, 
ställer upp med läxhjälp och ordnar aktiviteter flera gånger i veckan efter skolan.

– Vi hittar på allt möjligt kul. Igår kväll åkte vi till havet och åt glass. Ibland grillar vi eller åker och shoppar. Man kan också komma med egna idéer och det brukar bli bra, berättar Max. 
Förutom programpunkterna i vecko-planeringen passar många också på att ta körlektioner inför körkortet, tränar på skolans gym, umgås i brasrummet eller spelar fotboll på en multiarena. Man kan också hitta på saker på egen hand.

– Det blir en bra balans mellan skola, läxor, kompisar och aktiviteter, tycker Max.
Men något av det mysigaste de vet, är när de släpar ner madrasserna till skolans aula om vinterkvällarna och kollar film ihop på en stor duk och fixar popcorn. 

Lär känna oss

Följ oss på
sociala medier