William, Trädgårdsutbildningen

För dig med gröna fingrar

Till Hvilan kommer elever från hela Sverige för att lära sig mer om trädgårdsdesign, bli skickliga florister, trädgårdsmästare, trädgårdsanläggare eller odlare. Om du har gröna fingrar så är det rätt plats för dig. 

William von Perner 18 år, som går trädgårdsutbildningen, berättar hur han upplever sin utbildning på Hvilan.

Mitt intresse för trädgård började tidigt. Jag klippte gräset hemma för en tia fram tills att jag klippte det så ofta att jag inte längre fick betalt. Men jag fortsatte ändå. Snart hade jag börjat klippa träd, klippa buskar, jag tog hand om grönsaker och började odla. Jag var intresserad av allt som har med trädgård att göra, berättar William. 

William stod där många står just nu – med ett intresse och ett stort antal skolor att välja mellan. 

Jag tittade på en rad olika skolor, men Hvilan var den enda jag besökte för det lät så himla bra här. Och jag bestämde mig rätt direkt när jag var på plats. Atmosfären var bra, jag kände stor hemtrevnad ganska fort. Alla var trevliga, man hejade på varandra och, ja, det var en riktigt bra atmosfär helt enkelt, säger William. 

William, som kommer från Örebro, hade hittat skolan som passade honom. Han sökte till Hvilan Utbildning, packade sina väskor och flyttade ner till internatet i Åkarp. Idag har han spenderat studietiden som en av de eleverna som bor på skolan, något han trivs bra med. William berättar att han åker hem över loven, men resterande tid spenderas på skolan med vänner och klasskamrater. Och eftersom Åkarp ligger några minuter från Malmö och Lund finns det mycket att göra på fritiden. 

På Hvilan Utbildning blandas teori hela tiden med det praktiska och eleverna får vid ett flertal tillfällen gå ut på praktik för att träna upp sina färdigheter utanför skolmiljön. 

Först var jag på Slottsträdgården i Malmö, sedan hade jag några veckor på Lunds Botaniska Trädgård och just nu är jag på en golfbana för att testa en sådan miljö. Sammanlagt får vi 15 veckor på oss att göra praktik, säger William.

William har prövat vingarna på olika platser under sina praktikperioder, men ser nu fram emot den sista perioden av praktik. Drömmen är att arbeta och bo i Storbritannien efter sin utbildning och snart lämnar han för fem veckor i just Englands huvudstad. William ska göra praktik på Kungliga Botaniska Trädgården Kew Gardens i London. 

Jag ville göra utlandspraktik och det kunde skolan erbjuda mig. Jag kontaktade KEW Garden och de välkomnade mig. Hvilan betalar resan till England och de ger mig bidrag så jag kan röra mig på plats, har råd med mat och boende och så vidare, fortsätter William. 

Vi på Hvilan önskar William en riktigt kul praktik och ett stort lycka till mot en grön framtid!

Källa: Jonas Persson/Gymnasieguiden.se

Lär känna oss

Följ oss på
sociala medier